Så får du bästa semestern – enligt vetenskapen

Velar du mellan att slappa på playan eller resa land och rike runt när lediga dagar nalkas? Här är 5 vetenskapliga tips för att få ut det mesta och bästa av semestern. 

1

Resa bort? 8 dagar räcker

Amerikaner sneglar ofta avundsjukt på européers långa lagstadgade ledigheter. Och även om semester i sig har visat sig hänga i hop med lägre dödlighet i hjärtkärlsjukdomar saknas vetenskapligt stöd för att en lång semester skulle minska jobbstress eller öka allmänt välbefinnande mer än en kortare.

En finsk studie har undersökt hur människors välmående varierar under en semesterresa, och landat i att det peakar vid åtta dagar, för att sedan trappas ner.

Så är du i färd med att boka en resa? Sikta på dryga veckan.

2

Splitta semestern

Ytterligare ett skäl att inte bränna alla besparingar på en långresa ger Nobelprisvinnaren och psykologen Daniel Kahneman, kanske mest känd för bästsäljaren Tänka, snabbt och långsamt. Det har att göra med hur vårt minne fungerar. Semestern kommer att stanna kvar i form av en serie minnen, och vårt minne prioriterar nya händelser. Däremot har det visat sig i psykologiska experiment att tiden något pågår är mindre viktig för minnet (och det som gör starkast avtryck är hur något avslutas). Den andra semesterveckan – givet att liknar den första i fråga om aktiviteter – kommer alltså enligt Kahneman inte att tillföra minnet särskilt mycket. 

Effekten av en semester har dessutom visat sig kortvarig. Redan första dagen tillbaka på jobbet är effekten på välbefinnandet borta, enligt en finsk studie. Så har du möjlighet att dela upp en lång semester i flera kortare är det alltså att föredra.

Då maximerar du också förväntan, som kan vara viktigare än du tror, vilket vi nu ska titta närmre på.

3

Förvalta förväntan

Semester kan få oss att må bättre, få bättre humör, mer energi och känna oss mer tillfreds med livet. Åtminstone för stunden. (Vi återkommer till det.) Men visste du att den mest lyckliga tiden kring semestern infaller före den ens har börjat? Det visar en holländsk studie. För alla som har gått från jobbet en fredag och jämfört med hur söndagskvällen kan kännas är detta kanske inte så överraskande – förväntan är viktigt för oss.

Lärdomen av detta är alltså att planera i tid, så att du får chans att casha in lycklig väntan. 

En semester som beskrivs som lyckad är generellt planerad mer än en månad i förväg, medan misslyckade semestrar oftare är planerade i sista minuten, visar en amerikansk undersökning.  

4

Andras erfarenhet slår din föreställning

Men vad ska du hitta på då? Tror du dig kunna svara bäst själv på vad du kommer att tycka om en fjällvandring eller tågluff i Östeuropa?

Tvärtemot vad många antar är vi faktiskt notoriskt dåliga på att föreställa oss vad vi i förväg kommer att tycka om en viss upplevelse. Forskning har till exempel visat att människor överskattar hur olyckliga de kommer att bli av att nekas befordran på jobbet eller få dåliga resultat på ett test, och överskattar hur lyckliga vi blir av att vinna ett pris eller inleda en kärleksrelation.

Ett bättre sätt än att läsa på och bilda sig en uppfattning kan alltså vara att fråga någon som redan ätit på samma restaurang eller cyklat samma sträcka du överväger. Våra reaktioner är sällan så unika som vi kanske vill tro.

Det har psykologer till exempel visat i experiment med speed dating, där testpersoner fick gissa hur mycket de trodde att de skulle uppskatta en dejtingpartner antingen med stöd av foto och personlig information, eller grundat på ett omdöme från någon som tidigare speeddejtat samma person. De flesta förutspådde att faktauppgifter skulle ge bäst förutsägelse, medan deras omdöme efter dejten i stället tenderade att överensstämma bättre med det tidigare partners hade sagt – trots att det rörde sig om främlingars åsikter.

Vad betyder det här i för resandet i praktiken då? Jo, lyckligtvis lever vi ju i guldåldern för att ta hjälp av andra. Hör efter i facebookgrupper (till exempel Tågsemester) eller använd dig av tjänster för betygsättning av hotell och restauranger. Fråga ditt sociala nätverk innan resan. Och på plats: fråga en stamgäst vad som är bäst på menyn – det kan bli bättre än om du väljer själv.

5

Slappa!

Ett forskningsbaserat stalltips om du inte alls har nån susning på hur semesterdagarna ska tillbringas är att satsa på att vistas mycket i ute i naturen – eftersom det har visat sig öka välbefinnandet – i synnerhet om du får chans att bo nära havet.

Ett annat är att satsa på upplevelser snarare än att konsumera saker, inte minst eftersom förstnämnda skänker oss mer glädje att berätta om.

Måste man resa nånstans? Om du eftersträvar lycka är svaret – inte nödvändigtvis. När en grupp på uppåt tusen människor som reste iväg jämfördes med andra som stannade hemma märktes ingen skillnad i  lyckonivåer – undantaget de som känt sig “mycket avslappnade” under semestern – de var lyckligare, och effekten hade avtagit helt först efter åtta veckor.